teamcoaching, percussie

Percussie meets Gort Coaching

Vandaag lanceren wij een nieuwe samenwerking tussen Drums and Barrels en Gort Coaching. Daarbij onderzoeken we op welke manier muziek betekenis kan hebben voor de samenwerking in een team. Het team bestaat vandaag uit alle trainers van Gort Coaching.

In een prachtige ruimte, het voormalige kapel van het weeshuis waar nu het Arena hotel in Amsterdam in huist zal de lancering plaatsvinden. Hermine van Drums and Barrels, Annette en Caroline van Gort Coaching en Onno van Swigchem (ikzelf). Zometeen komen 80 collega coaches de ruimte in en we nemen nog even de oefening door.

Communiceren met muziek

Wat we vandaag gaan doen is een muzikale variant van een Deep Democracy oefening. Daarbij stem je als het ware met je voeten. Je neemt een plek in de ruimte in in relatie tot een bepaalde vraag: “Wat is de verhouding tot (een bepaald facet van) je werk? Welke afstand voel je ertoe? Waar zet je jezelf neer in de ruimte ten opzichte van een onderwerp, taak of opdracht?”

Gort Coaching

De coaches van Gort hebben een samenwerkingsverband onder de paraplu van het bureau, maar zijn ieder voor zich zelfstandig. Daarom leggen we vandaag de vraag in de ruimte: “Hoe verhoud je jezelf tot Gort Coaching?” Zo zijn de coaches vandaag proefkonijn in de training die een paar coaches met ons ontwikkelen. Voor Annette en Caroline meteen een vuurdoop voor hun collega’s. Voor Hermine en mij een interessante test. Wat kan muziek nog meer betekenen voor de samenwerking binnen een team, dan het openen van de communicatie, het empowerment, de boost die we normaal al geven.

Hoe klinkt de samenwerking?

Als de coaches binnenkomen legt Annette de oefening uit en vervolgens nemen de coaches hun plek in de ruimte ten opzichte van Gort in. Daarna begeleidt Hermine de deelnemers in het ‘stem geven’ aan die plek. Hoe voelt het en welke klank hoort daarbij? Als je daar even bij blijft en om je heen kijkt en luistert, welke samenklank ontstaat daar dan uit. Oftewel, hoe klinkt de samenwerking? Waar ontwikkelt die klank zich naartoe als je het contact, de samenwerking opzoekt?

Zo onderzoeken we deze ochtend de huidige plek ten opzichte van je werk, de plek die je graag zou willen hebben en de relatie tot je collega’s daarin. Dat alles in een notendop, als een staalkaart van de mogelijkheden van muziek als het gaat om het verbeelden en uitwerken van de relatie tot je werk en je collega’s.

Powerboost

Na het verzamelen van de bevindingen is het tijd voor een stukje ontspanning. Een ‘ouderwetse’ samba reggae op de boomwhackers tot besluit om te genieten van gedane arbeid en de power van samenwerking muzikaal te voelen. Een heerlijke afsluiter van een vruchtbaar dagje samenwerking!